Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Otevřela se další sezóna parních vlaků na úzkorozchodce Třemešná-Osoblaha

Otevřela se další sezóna parních vlaků na úzkorozchodce Třemešná-Osoblaha



Ve středu 8.května se slavnostně otevřela další sezóna provozu parních vlaků na úzkorozchodné trati Třemešná-Osoblaha. Svou účastí ji zpestřili náměstci Moravskoslezského kraje pan Kaňa a pan  Krkoška, kteří pozitivně ohodnotili a povzbudili nadšence této trati v jejich dalším konání pro zachování unikátní technické rarity Moravskoslezského kraje, a to s příslibem podpory kraje i do budoucna.

Nadšení pro parní vlaky vyžaduje nejem obětavost na poli soukromého času, ale také nemalé finanční prostředky pro splnění technických podmínek a legislativy spojenou s provozem na železniční tratí.

Velká oprava lokomotivy Malý Štokr je nevyhnutelná

Letos 70leté krasavici a symbolu Osoblažské úzkokolejky, lokomotivě U57.001 po sezóně 2019 propadá zákonná lhůta způsobilosti parního kotle. Před dalším provozem v roce 2020 musí kotel projít velkou opravou. Ta mimo jiné vyžaduje demontáž kotle z rámu lokomotivy. Současně tak budou opravovány i další důležité části lokomotivy. „Vše bude probíhat během „prodloužené“ zimní přestávky tak, abychom na jaře 2020 mohli s lokomotivou opět vyjet na Osoblažské koleje“. Celá oprava bude technicky i finančně velice náročná a nemyslitelná bez přispění sponzorů. Přispět na opravu této osoblažské perly může na transparentní účet č. 115-8563880247/0100, který je zřízen speciálně pro tuto příležitost a kdokoliv si jej může dohledat na stránkách Komerční banky.

DSC_1686.JPGDSC_1689.JPGDSC_1690.JPGDSC_1692.JPG

DSC_1694.JPGDSC_1699.JPGDSC_1700.JPGDSC_1702.JPG