Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Upozornění pro občany obce při šíření epidemie CORONAVIRU

Upozornění pro občany obce při šíření epidemie CORONAVIRU



Sdělujeme a současně se tímto obracíme na občany obce s následujícím.

V okolních obcích byly již zaznamenány pozitivní případy na COVID. Je tedy velmi pravděpodobné, že virus dorazí v brzké době také do naší obce. Nepodceňujte prosím příznaky COVID.

Nejčastějším příznakem u nakažených byla horečka vyšší než 38 stupňů Celsia, konkrétně se objevila u 88 % symptomatických případů. U 68 % infikovaných to byl rovněž suchý kašel, přičemž oba tyto symptomy se typicky objevovaly na počátku nemoci. Zhruba u 18 % lidí pak nastoupila ještě dušnost a 14 % nemocných dále pociťovalo únavu, bolest v krku, migrénu a bolest svalů. U některých pacientů se nově rovněž objevila také ztráta chuti a čichu. 

Pokud některý z výše uvedených příznaků zaznamenáte, kontaktujte svého obvodního lékaře telefonicky nebo emailem. Ten s vámi prokonzultuje naplánovaný odběr na testy.

Obdržíte-li  výsledek odběru formou sms, ve které bude uvedeno, že jste na COVID pozitivní, nastupte ihned karanténu. Pokud máte výsledek pozitivní, je hodné o tom informovat starostu obce.

Pravidla domácí karantény

  • přerušení veškerého společenského života, zdržovat se pouze doma
  • separovat osobu v karanténě od ostatních členů domácnosti, např. oddělený samostatný pokoj
  • omezit co nejvíce kontakt s lidmi a chození mimo pokoj
  • při kontaktu s ostatními členy domácnosti užívat roušku, snažte se ale o co největší izolaci 
  • používat koupelnu a WC odděleně a po použití vždy vydesinfikovat
  • o nákup potravin požádejte rodinu nebo si je objednejte prostřednictvím internetové rozvážkové služby - plaťte dopředu a požádejte kurýra o ponechání nákupu před dveřmi
  • pokud vlastníme domácího mazlíčka a není nikdo, kdo by vám pomohl s venčením, můžete ven pouze na nezbytně nutnou dobu za podmínky maximálního vyhýbaní se kontaktu s lidmi 
  • v karanténě vás může kontrolovat hygiena či zaměstnavatel

Žádáme občany o důsledné dodržování pokynu ministerstva zdravotnictví a pravidel domácí karantény. V případě porušení hrozí pokuta až 3 mil. Kč.